Het Praktijkbureau

wwik uitkering

WWIK: tegenvaller van 30 miljoen

bron: website Cultuur-ondernemen.

Vrijdag 17 december heeft het kabinet besloten de Wet Werk en Inkomen Kunstenaars (WWIK) per 1 januari 2012 af te schaffen. Dit zou € 10 miljoen aan bezuinigingen moeten opleveren. Deze maatregel zal in de praktische uitvoering ervan echter een tegenvaller van €30 miljoen betekenen, schrijft onze organisatie in een persbericht.

Zowel de kunstenaarsorganisaties als de uitvoerende gemeenten en Cultuur-Ondernemen hebben staatssecretaris De Krom gewezen op fouten in de berekeningen. Jo Houben, directeur Cultuur-Ondernemen: "De Krom geeft echter geen gehoor en zet de intrekkingswet nu gewoon door. Hij wijst op een administratieve lastenvermindering voor de 20 gemeenten die de regeling uitvoeren. Maar deze gemeenten zijn juist tegen het afschaffen van deze regeling, omdat die zo goed werkt." Bovendien zullen zij opdraaien voor de extra kosten die ontstaan bij het afschaffen van de WWIK.

Niet onderbouwd
De besparing van €10 miljoen door afschaffing van de WWIK wordt genoemd in het SZW-rappor t‘Brede heroverwegingen', maar niet onderbouwd. In de doorrekening van het Cultueel Plan Bureaustaat hierover: Het ministerie van SZW schat dat circa de helft van de personen in de WWIK (na afschaffing daarvan) in aanmerking komt voor een WWB-uitkering.

Raadsel
Houben: "Hoe het ministerie daarbij komt, is een raadsel. Immers alle personen in de WWIK komen per definitie in aanmerking voor een WWB-uitkering na afschaffing van de WWIK. De WWIK is namelijk alleen toegankelijk voor bijstandsgerechtigden. Daarnaast is een WWB-uitkering maar liefst 43% hoger dan een WWIK-uitkering."

 

Praktijkbureau op twitter

praktijkbureau RT @CraftsNL: Met de ontwerpwedstrijd ‘Dutch Darlings’ werden makers uitgedaagd om een hedendaags souvenir te ontwerpen op basis van een Ne…
praktijkbureau RT @ffarnhem: Check dit artikel over ArtEZ Fashion Design Arnhem alumnus Barbara Langendijk in deze fantastische top 5 op... https://t.co/H
praktijkbureau @marijehovestad Bedankt! Ik heb de site gevonden en zal contact opnemen met Egbert!

Vacatures

Contact