Het Praktijkbureau

Berichten uit Tokyo


tokyo1

 

Om Europees werk te presenteren aan de Japanse markt organiseerde EU gateway uit Brussel een reis naar Japan. In totaal deden daaraan 44 ontwerpers uit 17 landen mee; Nederland werd vertegenwoordigd door Conny Groenewegen en Bas Kosters. De presentatie dmv een beurs met modeshow werd gehouden in het grand Hyatt Hotel te Tokyo.


Als voorbereiding werd er een briefing gehouden over de ins en outs van de Japanse markt. Ook de crisis is hier doorgedrongen en vooral de allergrootste labels hebben hier last van. De vraag naar bijzondere stuks van een hele hoge kwaliteit in materiaal en uitvoering is zeker aanwezig. Een uitvoerig verslag over de Japanse markt is indien je interesse hebt op te vragen via This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it . In de middag was er een rondleiding door de stad om een idee te krijgen van de verschillende winkels in de stad. In Shinbuya en Harajuku de jongerenwijken was het voornamelijk “kawaii” dat staat voor alles wat schattig, lief en popperig is. Er waren daar veel roesjes aan kanten rokjes en broekjes, strooien hoedjes en de liberty bloemetjes beheersten de rekken, daarover heen de gebleekte jeansblouses. Daarnaast zijn er ook hele bijzondere winkels te vinden zoals Opening Ceremony waar unieke stukken worden verkocht voor veel geld maar waar het naast een heel bijzonder interieur, opvallend stil is.

 

tokyo2


In Ginza de centrumwijk van de stad alle grote namen in enorme gebouwen. Wat opvalt op straat is dat iedereen netjes gekleed gaat. Iedereen heeft make-up op, de nagels zijn gelakt en is net naar de kapper geweest. De dames zijn zo klein en schattig dat ze erg elegant zijn, overal zit een strikje op, een extra tasje bij zich en ze dragen heel veel rokjes met hakjes erbij. Het valt op dat er een groot respect is voor de omgeving, erg schoon, voor materiaal en techniek. Het is een stad waar je heel veel design ziet. Ze zijn gewend om ervoor te betalen.

Goedkoop is het daar niet.

Voor feestelijke gelegenheden zie je hier en daar de traditionele kleding die voornamelijk door de vrouwen wordt gedragen.

De beurs was een succes door de vele inkopers die kwamen kijken, orders werden er niet veel geschreven behalve met degene die al eerder in Tokyo waren geweest. De 2 beursdagen waren wisselend druk en veel knikken en buigen. Ondertussen was er tijd om met de mede ontwerpers te praten over hun productie en verkoopadressen. Heel geslaagd.

tokyo3

De tweede week was de Tokyo fashion week, waar we samen met Bas Valkcx van de Nederlandse ambassade een gesprek hebben gehad met de beurs organisatie die ook de atmosphere in Parijs organiseert. Er waren verschillende modeshows die we hebben bezocht verspreid over de hele stad. Wat een luxe dat hier in Amsterdam alles lekker bij elkaar zit!!

tokyo4

De stad is zo inspirerend, dat het bijzonder zou zijn had ik wel gedacht maar dat ik terug zou komen en behalve vermoeide voeten zo vol met nieuwe ideeën zou zitten had ik niet verwacht. Rest mij te gaan sparen om terug te gaan en de stad en mogelijk het land verder te ontdekken.
 

Praktijkbureau op twitter

praktijkbureau RT @CraftsNL: Met de ontwerpwedstrijd ‘Dutch Darlings’ werden makers uitgedaagd om een hedendaags souvenir te ontwerpen op basis van een Ne…
praktijkbureau RT @ffarnhem: Check dit artikel over ArtEZ Fashion Design Arnhem alumnus Barbara Langendijk in deze fantastische top 5 op... https://t.co/H
praktijkbureau @marijehovestad Bedankt! Ik heb de site gevonden en zal contact opnemen met Egbert!

Vacatures

Contact